Andalusische streekgerechten die je niet in Nederland vindt

Wie fietst moet eten. Dat weten we allemaal. Maar wàt ga je eten wanneer je Andalusië doorkruist. Doe eens gek en kies eens voor een streekgerecht waarvan je (bijna) zeker weet dat je deze niet in Nederland zult vinden. Toegegeven… Spanje is een 'vleesland'. 

#5 Alboronía (Moorse groentestoofpot)

Wat is het:
Een eeuwenoud gerecht dat een voorloper is van ratatouille. Het bevat pompoen, aubergine, tomaat en kikkererwten, gekruid met komijn en saffraan.
Hoe en door wie:
Het heeft Arabische invloeden en werd vroeger gegeten door pelgrims en reizigers.
Kennen wij het:
Vrijwel onbekend in Nederland!
Waar:
In een kleine restaurants in Sevilla's oude wijk.

#4 Piononos (Mini-cakejes uit Écija)

Wat is het:
Een klein, zoet gebakje uit Écija (tussen Ronda en Sevilla). Het heeft een gekarameliseerde bovenkant en een zachte, romige binnenkant.
Hoe en door wie:
Vaak gegeten met een sterke koffie.
Kennen wij het:
Onbekend buiten Andalusië en moeilijk na te maken!
Waar:
Bij een bakker in Écija of een lokale pastelería in Carmona. Of gewoon vragen op iedere andere plek in Andalusië (je weet maar nooit).

#3 Tagarninas Esparragadas (Gestoomde distels met knoflook en paprika)

Wat is het:
Een écht boerengerecht uit Andalusië! Tagarninas zijn wilde distelstengels die in olijfolie worden gebakken met knoflook, paprika en soms een ei.
Smaak:
Smaakt een beetje als een kruising tussen asperges en artisjokken.
Kennen wij het:
Niet te vinden in Nederland, want deze groente groeit alleen in Zuid-Spanje.
Waar:
In traditionele tavernes en met name in Osuna of Morón de la Frontera.

#2 Zurrapa de Lomo (Varkensvleesconfit in reuzel)

Wat is het:
Dit is een stevig ontbijt voor fietsers! Het bestaat uit langzaam gegaard varkensvlees in gesmolten reuzel, met kruiden zoals paprika en knoflook.
Hoe:
Wordt koud geserveerd op een geroosterd broodje (mollete) – een bom van smaak en energie.
Kennen wij het:
Geen kans dat je dit in Nederland vindt!
Waar:
In kleine dorpen zoals Grazalema of Zahara de la Sierra. Maar eerlijk gezegd ook te koop in kuipjes en bakjes in lokale winkels.

#1 Chivo Lechal Malagueño (Geitenvlees uit Málaga)

Wat is het:
Dit is een specialiteit uit de regio rond Ronda. Jong geitenvlees (van een speciaal ras) wordt langzaam gestoofd of gegrild, vaak met knoflook en kruiden.
Hoe:
Het vlees is supermals en wordt meestal geserveerd met aardappelen of groenten.
Kennen wij het:
Vrij zeldzaam buiten Andalusië, zeker niet te vinden in Nederland!
Waar:
Eigenlijk in best veel plaatsen in Andalusië. Maar zeker te vinden in Ronda!

Kortom, het is altijd leuk om echte streekgerechten uit te proberen. Spreekt het je niet aan dan kun je zeker overal wel iets vinden wat je meer aanspreekt. Eet smakelijk!

Deel dit idee

in welke fietsvakantie
vind ik dit:

Meer fietsvakanties
in dit land