Fietsvakantie Macedonië en Albanië, augustus 2021
Toen we begonnen zeiden we tegen elkaar dat het een avontuur zou worden. We zijn met eigen auto naar Ohrid gereden met een overnachting in Crupija Servië. De vele grensovergangen, verschillende landen en natuurlijk andere valuta was al een ervaring op zich.
Ohrid is een leuke toeristische plaats met vele barretjes en restaurants. Leuk om te beginnen met een hotel aan de boulevard. De fietsvakantie begon in Mavrovo national park met een rustige tocht bij een skigebied. Vandaar uit in een vliegende afdaling richting Debar, alleen op het laatst een pittige klim. Debar viel ons wat tegen, maar naar het strandje gewandeld waar de lokale bevolking vertoefde was wel apart, de muziek, de sfeer, echt bijzonder. Verder naar Vevcani, een heel leuk dorpje met goede restaurants en barretjes met vriendelijke mensen. Daar een dag rondgefietst door verschillende dorpjes, erg leuk. Na twee overnachtingen richting Albanië, echt een verrassing. Na een pittige klim langs het meer met vele barretjes en strandjes tot aan Progadec. Een echte badplaats met hotels, boulevard, terrasjes. Dit hadden we totaal niet verwacht van Albanië. De volgende dag de langste tocht maar wel de mooiste, af en toe fiets je in niemandsland en dan weer door kleine dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Hier zie je ook nog de ezeltjes met een kar, een veemarktje en kleine cafeetjes, prachtig. De overnachting was in een heel rustig gebied aan een meer en ook weer bijzonder. Dan de koninginnenrit, kilometers alleen maar omhoog met het eerste stuk een zwerm vliegen om je heen, niet prettig maar wel weer een uitdaging. Bovenaan gekomen was dit het allemaal meer dan waard, een prachtig uitzicht over het meer. Daarna in vliegende vaart naar beneden naar de overnachting in een klooster. Wij dachten dat zal wel erg rustig zijn maar niets is minder waar. Bij het klooster een strand met zeer veel toeristen, boten komen af en aan, veel souvenir winkeltjes en restaurantjes, ook weer erg verrassend. Dan alweer de laatste fietstocht terug naar Ohrid waar we nog een paar overnachtingen hadden.

Al met al een zeer afwisselende reis, veel verschillende overnachtingen, van druk tot erg rustig, fietsen af en toe pittig maar zelfs wij met een gewone fiets met  versnellingen te doen. Een aanrader voor mensen die van iets anders houden en een avontuur wel zien zitten. Eten was goed en niet duur en de bagage was vanuit de organisatie erg goed geregeld, onze complimenten aan de organisatie.

Groeten Rutger en Anniek